Systemisch Begeleiden – Verdiepingstraining
Deze verdiepingstraining in Systemisch Begeleiden is bedoeld voor deelnemers die al een basis hebben in het begeleiden van systemen. In deze training leer je omgaan met de diepere en soms heftige systeemdynamieken, dynamieken die ook onszelf als begeleider zeer kunnen raken. In de confrontatie hiermee wordt soms een nog groter beroep gedaan op onze oordeelloosheid en ons vermogen het hierbij uit te houden. Het gaat dan met name om thema’s rond Dood en Leven, Ziekte en Gezondheid en Dader en Slachtoffer. De verdiepende training is rond deze thema’s gestructureerd.
We werken vanuit zelfervaring, systemen waar we zelf deel van uitmaken of hebben uitgemaakt. Vervolgens kunnen we het geleerde toepassen op onze cliënten. We hanteren daarbij steeds het uitgangspunt dat we aan het licht brengen wat nog niet gezien is. Daarmee krijgt de cliënt meer vrijheid en is minder onderworpen aan de wetten van zijn of haar systeem. Dit brengt een individuatie op gang, het toe-eigenen van meer autonomie.
Net als in onze basistraining Systemisch Begeleiden werken we afwisselend zowel met opstellingen waarin representanten figureren als individuele opstellingen met vloerankers of objecten.
Systemisch begeleiden houdt regelmatig in dat we werken met Dood en Leven. Mensen in een systeem die niet op een natuurlijke manier zijn overleden vragen altijd aandacht als we een constellatie neerzetten. Vaak is er te weinig aandacht geweest, zijn kinderen weggehouden bij stervensprocessen binnen de familie en/of is er niet of weinig gerouwd. In onze cultuur neigen we de dood voor ons uit te schuiven tot we er plotseling mee geconfronteerd worden. Laatst hoorde ik iemand zeggen: “Je gaat twee keer dood, de eerste keer als je sterft, de tweede keer als de verhalen over jou niet meer verteld worden”. In de oude culturen bleven de verhalen nog lange tijd verteld worden en werd er zelfs een periode een stoel neergezet voor de gestorvene. Overleden mensen omen vaak in een constellatie te staan. Hoe gaan we daarmee om en benaderen we de relatie tussen de doden en de levenden in onze systemische begeleiding?
Een ander belangrijk thema in het systemische begeleiden gaat over Ziekte en Gezondheid. Wat zijn de systemische achtergronden van met name levensbedreigende ziekten en ernstige psychische stoornissen? En wat kunnen we in dat geval bijdragen aan de gezondheid van de client waarvoor we een constellatie neerzetten? Er is geen één op één verband tussen bepaalde systeemdynamieken en bepaalde ziekten, dus ook hier moeten we in iedere begeleiding weer beginnen vanuit niet-weten. We kunnen ook geen beloften doen dat systemisch werk zou kunnen leiden tot genezing. Niet zelden is de ziekte al ver gevorderd en/of is er een sterke generationele belasting. Wel kunnen we ook hier onderliggende verborgen dynamieken aan het licht brengen waardoor de cliënt mogelijk een weg vindt naar verlichting van de te dragen last en misschien een stuk heling.
Het derde thema gaat over Dader en Slachtoffer. Hierin wordt regelmatig een groot beroep gedaan op wat Boszormeny-Nagy ‘meerzijdig loyaal’ genoemd heeft. Kunnen we ons ook hier in beiden verplaatsen? Kennen we beide kanten in onze eigen psyche? Er was eens een man die in het concentratiekamp zat en iedere dag gemarteld werd door een van de bewakers. Op een gegeven moment zag hij deze bewaker op een ontspannen manier met zijn kinderen spelen. De gevangene kwam op dat moment tot het besef: “Als dat in de beul zit, zit de beul ook in mij.” In het dagelijks leven willen we graag de goeden van de slechten onderscheiden, waar op zichzelf niets verkeerds mee is. Maar als we systemisch gaan kijken wordt het minder eenvoudig. Wat heeft iemand tot dader gemaakt? En hoe heeft de relatie tussen dader en slachtoffer zich ontwikkeld? Wat is hier systemisch gezien nodig en is het al mogelijk? Dit zijn vragen die we ons mogen stellen als we hiermee werken.
Henne Arnolt en Alien hebben in het verleden binnen Bodymind Opleidingen een groot aantal mensen opgeleid, zowel in het systemisch begeleiden in groepen als in de individuele praktijk. Daarnaast hebben ze samen en afzonderlijk veel cliënten systemisch begeleid. Henne Arnolt is opgeleid in de traditionele gezinstherapie en later in lichaamsgerichte psychotherapie en traumahealing. Alien is opgeleid in fysiotherapie, lichaamsgerichte psychotherapie en systemisch werk. Beiden hebben een praktijk waarin ze voornamelijk supervisie geven aan professionals.
Praktische informatie
doelgroep
professionele begeleiders en hulpverleners met een basis in systemisch begeleiden
studieduur
8 dagen verdeeld over 4 blokken van 2 dagen
data
13-14 september, 10-11 oktober, 15-16 november, 12-13 december
kosten
€1695,- incl. koffie, thee en lunch
Early Bird tarief tot 1 juli €1595,-
trainers
Henne Arnolt Verschuren – www.lifeinprogress.nl
Alien Hoving
assistent
Gerda Nederend
locatie
Utrecht, Raadhuis Vleuten – de Meern
aanmelding
Informatie en aanmelding – info@lifeinprogress.nl