Selecteer een pagina

Loving Geopolitics Magazine 1.1

Aan de lezer

Er is enthousiast gereageerd op ons initiatief om een progressief, geopolitiek magazine uit te brengen. We voelden ons daardoor uitgenodigd om door te gaan. Ons ‘Loving Geopolitics Magazine’ (LGM) is intussen in een professioneel jasje gestoken. De kernredactie vindt het een voorrecht om je bij deze de juni editie van het halfjaarlijks tijdschrift aan te bieden.
Op 24 februari jl. brak de oorlog van Poetins Rusland tegen Oekraïne uit. We wilden daarom alle artikelen in verband brengen met het begrip Vrede; een perspectief dat de toegenomen spanningen zou moeten transformeren in de richting van een duurzame en veilige wereld voor iedereen.
In een openingsartikel beschrijft Hanke Drop het vredesbegrip van Hannah Arendt. Dit is tevens een opstap naar het tweegesprek dat Nelly van der Geest voerde met Jolle Demmers, hoogleraar conflictstudies aan de Universiteit Utrecht. Al eerder was de kernredactie haar authentieke tegengeluid in een escalerend Europa opgevallen.
Clyde Missier geeft vernieuwend inzicht in het religieus extremisme van Poetin en John Huige pleit voor een mobilisatie om het huidige, op kapitaal gerichte systeemdenken te kantelen in een ander systeemdenken waarmee risico’s van oorlogen – vanwege klimaat of ongelijkheid bijvoorbeeld – worden gereduceerd. Giep Hagoort heeft zich verdiept in de noodzaak van een actieve Nederlandse vredesbeweging 2.0 en schetst daarvan enkele perspectieven. In ‘Loving Geopolitics Young’ bezetten de jongere lezers opnieuw hun eigen plek in het magazine.
Met columns van Jan-Willem van den Braak, Karel Janssen en Erik Uitenbogaard komt de actualiteit in al haar verscheidenheid aan de orde, daarbij de kunsten niet vergetend. Recensente Jacqueline de Jongh – Moolenaar bespreekt in dit kader het boek The Frontlines of Peace van Séverine Auteserre.
Erik Uitenbogaard verwelkomen we tevens als onze vormgever van ‘Loving Geopolitics Magazine’.
We danken alle lezers van de eerste (proef) editie voor hun steun en reacties. Wij hopen dat deze editie van juni 2022 ook de nodige aandacht en waardering zal krijgen waarbij onze missie onveranderd luidt: een progressief én activerend geopolitiek e-magazine presenteren voor alle burgers.

De kernredactie
Hanke Drop (eindredactie), Nelly van der Geest (interview) en Giep Hagoort (initiator)
Reageren? Klik op het symbool linksboven (de laars) of mail naar: post@lovinggeopolitics.nl

De volledige pdf-versie van het Magazine vind je hier

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *