Masterclass Wounded Healer
Klik hier voor een interview met Joan en Henne Arnolt
Klik hier voor een interview met Sufi-leraar Atum O’Kane
Joan en ik zijn vijf jaar lang zo ongeveer buren geweest in Utrecht Leidsche Rijn, we woonden bij elkaar om de hoek. In die jaren hebben we elkaar gevonden als collega’s en vrienden. We bleken vooral op veel aspecten van het vak Lichaamsgerichte Psychotherapie dezelfde opvattingen te hebben. Het was dan ook niet meer dan logisch dat we in de afgelopen jaren steeds vaker tegen elkaar zeiden: “We moeten samen een aanbod ontwikkelen”. Zo kwamen verschillende onderwerpen voorbij, maar we kwamen nog niet echt tot een vorm. Mogelijk omdat we allebei wel erg van de inhoud zijn en wat minder slagvaardig in het in de vorm gieten. In het najaar van 2020 werden we echter gevraagd om op een alumnidag van Bodymind Opleidingen een korte workshop te geven in het kader van overdracht en tegenoverdracht. Dat werd een dagdeel over de Wounded Healer, een thema wat ons allebei zeer aanspreekt. Daarna lag het voor de hand hier een vervolg aan te geven.
Het begrip Wounded Healer is één van de archetypen van Jung en verwijst naar het gegeven dat we als heler/hulpverlener/therapeut altijd werken vanuit onze eigen wond. Tegelijkertijd neigen we deze wond weg te drukken of zelfs te ontkennen in relatie tot onze cliënt. Daarmee lopen we het gevaar in onszelf uitsluitend contact te hebben met de ‘heler’ en in de cliënt uitsluitend met de ‘wond’. Dit geldt des te meer als de cliënt op een of andere manier raakt aan onze wond. Het archetype van de Wounded Healer leert ons om contact te houden met beide aspecten in onszelf, zowel de wond als de heler in onszelf te voelen en daarmee ook in de cliënt te kunnen zien. Ook de cliënt is niet alleen gewond, maar heeft ook helende aspecten in zichzelf.
Op een diepere laag is het belangrijk om contact te maken met onze vroegste, onbewuste intentie om te ‘helen’. Ieder kind wil de dingen die het ervaart als onrechtvaardig, pijnlijk, onverschillig, liefdeloos uit de wereld hebben. Als kind ben je in eerste aanleg zeer gevoelig voor deze zaken. En vanuit je onschuld voel je dat het heel gemakkelijk anders zou kunnen. Je hebt simpelweg nog geen weet van ingeslepen patronen in jarenlange relaties en generaties. Je kijkt er met een open blik naar en jij gaat er voor zorgen dat het allemaal anders gaat. Dit laatste is het redders-instinct wat in ieder van ons schuilt. En waar het in het kind vanuit pure onschuld gebeurt, kan hetzelfde vanuit onze volwassen positie zomaar gebeuren vanuit een vorm van zelfoverschatting. “Ik weet wat hier nodig is, ik weet wat goed voor je is”. Een belangrijk deel van onze wond is dat we in ons werk leren verdragen dat er geen eenvoudige oplossing is, soms zelfs helemaal geen oplossing. Dat we bij het lijden leren zijn en dat dit soms ook het enige is dat we kunnen doen. Naarmate we meer vertrouwd raken met onze eigen pijn, onszelf daarin nabij leren zijn, kunnen we onze cliënten daarin ook meer nabij zijn. En dit ‘er bij zijn’ is onmogelijk als we niet in contact met onze eigen wond kunnen zijn. Als we contact met onze eigen wond blijven maken brengen we gemakkelijker compassie op met onszelf, de ander en het lijden in het algemeen. En dat geeft ons een ander uitgangspunt in ons Heler zijn, ook in de betekenis dat er niets weg hoeft.
Met deze dynamiek willen we graag met jullie aan de slag in de 2-daagse workshop.
Praktische informatie
We verzorgen najaar 2024 voor de zevende keer de 2-daagse Masterclass Wounded Healer. Hieronder vind je alle praktische gegevens.
doelgroep
hulpverleners en therapeuten met een aantal jaren ervaring
studieduur
2 dagen van 10u tot 17.30u
data
28-29 november
kosten
€325 incl. koffie en thee
trainers
Joan Pos – jwipos@telfort.nl
Henne Arnolt Verschuren – info@lifeinprogress.nl
locatie
Utrecht – Studio Akasha
aanmelding
Informatie en aanmelding
jwipos@telfort.nl
info@lifeinprogress.nl