Vorig jaar verscheen het boek ‘Niet meer (slechts) een vluchteling’ met als ondertitel ‘Studenten met een vluchtverleden vertellen over hun zoektocht in de Nederlandse samenleving’. Het boek is een onderzoeksverslag waar naast Hanke nog een andere docent en twee oud-studenten met een vluchtverleden aan meegewerkt hebben. De ervaringen van meerdere oud-studenten staan hierin centraal. Een pdf-versie van het boek vind je hier.
Dit boek is een weerslag van een veelheid aan gesprekken tussen 2018 en 2023 met (oud-) studenten van de prebachelor
voor vluchtelingstudenten van Hogeschool Utrecht. De prebachelor bestond uit een jaar voorbereiding op het studeren
en werken in Nederland, waardoor doorstroom naar het hoger onderwijs, of naar passend werk mogelijk werd. De verhalen
van deze studenten gaan over hun zoektocht in de Nederlandse samenleving. Hoe ze verder gaan met hun leven, zich concentreren op hun gezin of familie in het land van herkomst of elders of hier, nieuwe stappen zetten en proberen bij te dragen aan de samenleving die hen heeft opgenomen. Verhalen ook over de uitdagingen voor jonge mensen die zich moeten aanpassen aan een volledig ander onderwijssysteem.
Veel mensen met een vluchtverleden inspireren anderen met hun doorzettingsvermogen en veerkracht. De vraag om hun
verhaal te vertellen komt ook met risico’s. Vluchtelingen zijn geen onderzoeksobjecten, of (over)dragers van inspiratie en
empathie. Door vluchtelingen herhaaldelijk te vragen om hun verhaal te vertellen over waarom ze hun toevlucht zochten,
maken we hun vluchtelingidentiteit tot essentie. De vier onderzoekers in dit project ‘Poort van Hoop’, waarvan twee met een
vluchtverleden, vonden het daarom van groot belang dat het onderzoek kennisgericht participatief was, zo wederkerig
mogelijk, en dat helder was dat we met het onderzoek beoogden dat de studenten zelf iets aan de gesprekken konden hebben. De citaten van deze studenten geven een inkijk in hoe docenten, medestudenten en de onderwijsorganisatie een belangrijke rol spelen in hun ervaren welzijn.
0 reacties